Now& 
Woningtaxaties

Hoe verloopt een taxatie?

 Wanneer je een nieuw huis koopt, je huis verbouwt of om een andere reden een taxatierapport nodig hebt, komt er veel op je af. Want hoe werkt een huis taxeren nou eigenlijk? Wat verwacht de taxateur van jou en wat mag jij van de taxateur verwachten? En hoe lang moet je wachten op het taxatie rapport? Kortom, hoe gaat dat nou eigenlijk, een woning taxeren?
Werkwijze

Het begint allemaal bij de opdracht. Door middel van een telefoontje, een (contact)aanvraag via deze website of via het NWWI kunt u mij vragen om de betreffende woning te taxeren. Na deze aanvraag  neem ik contact met u op om de opdracht te bespreken, een afspraak te maken en te zien of alles duidelijk is. We bespreken dan ook de opdrachtvoorwaarden. 

Als deze opdrachtvoorwaarden getekend zijn heeft u de opdracht officieel aan mij gegeven, en ga ik zo snel mogelijk voor u aan de slag!

De volgende stap is dat ik de woning kom opnemen. Hierbij is de eigenaar van de woning en/of de verkopend makelaar aanwezig. Tijdens deze opname loop ik door het hele huis en de tuin en bekijk ik de woning op verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld hoe is de woning ingedeeld, wat is de bouwkundige staat en hoe is de woning onderhouden? Ook meet ik de woning en de bijgebouwen op volgens de BBMI (Branche Brede Meetinstructie, gebaseerd op NEN 2580). Tijdens de opname neem ik ook foto’s van de woning die in het rapport verwerkt worden.Na de opname werk ik de taxatie verder uit tot een duidelijk en overzichtelijk rapport. Hierin staat de waarde van de woning en hoe ik die heb bepaald. Ook staat er veel aanvullende informatie in. Bijvoorbeeld over de bouwkundige staat, de woningmarkt en over duurzaamheid. Wanneer het rapport klaar is, stuur ik het naar het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Daar wordt gecontroleerd of het rapport aan alle richtlijnen voldoet. Als het taxatie rapport goedgekeurd is wordt het gevalideerd. Dit is belangrijk omdat de geldverstrekkers een gevalideerd rapport nodig hebben om een hypotheek te kunnen geven. 

Zodra ik het gevalideerde rapport terug ontvang van het NWWI stuur ik het (digitaal) naar u en indien gewenst naar de financieel adviseur toe. Zo kan het taxatierapport zo snel mogelijk bij de geldverstrekker terecht komen. Tegelijkertijd ontvangt u ook de factuur voor het rapport.